Loading...
 Start Page

Ορθοδοντική για παιδιά & εφήβους

κοριτσάκι φοράει μασκάκι

Παιδιά

Κάθε παιδί, όπως και κάθε ενήλικας πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ξεχωριστή οντότητα με διαφορετικές ανάγκες, σε διαφορετικούς χρόνους. Δεν είναι η ηλικία εκείνη που καθορίζει τη θεραπεία, αλλά το ίδιο το ορθοδοντικό πρόβλημα. Έτσι, μπορεί για παράδειγμα δυο παιδιά να βρίσκονται στην ίδια ακριβώς ηλικία αλλά το ένα να χρειάζεται άμεσο ξεκίνημα ορθοδοντικής και το άλλο όχι. Η παγκόσμια ομοσπονδία ορθοδοντικών έχει ορίσει ότι μια καλή ηλικία για τον πρώτο ορθοδοντικό έλεγχο είναι τα επτά χρόνια.

Επειδή τα οστά των γνάθων στις μικρές ηλικίες μπορούν να ανταποκριθούν πολύ πιο εύκολα σε ορθοδοντικές παρεμβάσεις, μια έγκαιρη έναρξη ορθοδοντικής θεραπείας θα βοηθήσει την ομαλή αύξηση όλου του προσώπου και ίσως να αποφευχθούν και μελλοντικές εξαγωγές σε ορισμένες περιπτώσεις.

Συνοψίζοντας, πρέπει να πούμε ότι στα μικρά παιδιά πρέπει να διορθώνουμε έγκαιρα τα προβλήματα εκείνα που αν επιμείνουν θα επιδράσουν αρνητικά στην ομαλή εξέλιξη της οδοντοφυΐας και του προσώπου.

Η προληπτική ή κατασταλτική ορθοδοντική που μπορεί να χρειαστεί ένα παιδί έχει σκοπό να διορθώσει:

  • Πρόσθια ή/και οπίσθια σταυροειδή σύγκλειση
  • Ιδιαίτερα έντονο συνωστισμό
  • Πρόσθια χασμοδοντία
  • Πολύ αυξημένη ή πολύ μειωμένη οριζόντια και κατακόρυφη πρόταξη
  • Έντονα σκελετικά προβλήματα
  • Δυσκολία στη μάσηση ή πόνος στην άρθρωση
  • Οδοντικά προβλήματα που δημιουργούνται από παρατεταμένες παιδικές συνήθειες όπως ο θηλασμός του δακτύλου και η προώθηση της γλώσσας
  • Έντονο βρυγμό των δοντιών
  • Διατήρηση χώρου για την ανατολή των μονίμων δοντιών αν χαθεί ο χώρος κάποιου παιδικού από τερηδόνα, τραύμα ή πρόωρη εξαγωγή
  • Διάγνωση και παρέμβαση σε αγκυλωμένα νεογιλά δόντια

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στην ορθοδοντικό συνιστάται να γίνεται στην ηλικία των 6-8 ετών, για ένα πρώτο έλεγχο. Αξιολογείται η ανάγκη ή όχι θεραπείας και προσδιορίζεται, αναλόγως της περιπτώσεως, η κατάλληλη ηλικία έναρξης της.

Η ορθοδοντική θεραπεία των παιδιών περιλαμβάνει κινητούς - αφαιρούμενους μηχανισμούς όπως μασελάκια διεύρυνσης, λειτουργικά μηχανήματα κ.ά.

κορίτσι με σιδεράκια

Έφηβοι

Τα χρόνια της προεφηβείας και της εφηβείας είναι ίσως τα πιο συνηθισμένα χρόνια για ορθοδοντική θεραπεία. Οι περισσότεροι έφηβοι ξεκινούν ορθοδοντική περίπου όταν σχεδόν ολοκληρώνεται η αλλαγή των παιδικών με τα μόνιμα δόντια. Τα οστά του προσώπου είναι ακόμα σχετικά εύπλαστα και μπορούν να δεχθούν δυνάμεις που θα τα φέρουν σε μια σωστή ισορροπία μεταξύ τους και με το υπόλοιπο πρόσωπο.

Ένα όμορφο χαμόγελο είναι ένα δυνατό όπλο συναλλαγής και επικοινωνίας με τους άλλους. Είναι ακόμα ένα δυνατό όπλο στην αποφυγή προβλημάτων που εμφανίζονται στα δόντια σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Σίγουρα η εφηβεία είναι μια εποχή που τα «σιδεράκια» μπορεί να είναι μια ακόμα «σκοτούρα». Όμως, αν σκεφτούμε ότι η σημερινή «άχαρη» εποχή είναι μια εξαιρετική μελλοντική επένδυση, τότε δεν βλέπουμε τη διαδρομή αλλά το τέλος με ένα υπέροχο χαμόγελο! Άλλωστε σήμερα, η ορθοδοντική θεραπεία προσφέρει τόσες διαφορετικές δυνατότητες για αισθητικούς ή αόρατους μηχανισμούς που θα ήταν πραγματικά άδικο να σκέφτεται κανείς μόνο τα κλασσικά, παραδοσιακά «σιδεράκια».

Καθώς οι μηχανισμοί είναι συνήθως κολλημένοι στην μπροστινή επιφάνεια των δοντιών δεν επιδρούν στην ομιλία και αντίθετα από ότι κάποιοι μπορεί να νομίζουν, δεν ψευδίζουμε όταν φοράμε «σιδεράκια». Όσο για τον «πόνο», υπάρχει μόνο μια μικρή πίεση τις πρώτες μέρες που φεύγει πολύ πολύ σύντομα.

Ανάλογα με τη βαρύτητα του ορθοδοντικού προβλήματος, επηρεάζεται και ο χρόνος της θεραπείας. Κάθε έφηβος έχει το δικό του ορθοδοντικό πρόβλημα. Και κάθε πρόβλημα έχει τη δική του λύση. Ας μην παρασυρόμαστε από βιαστικές, εύκολες και πολύ σύντομες λύσεις. Ναι, όλοι θέλουμε μια θεραπεία να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν. Πόσοι όμως ξέρουν ότι οι απότομες ορθοδοντικές δυνάμεις μπορεί να προκαλέσουν απορρόφηση των ριζών των δοντιών;

Στο ιατρείο μας θα σας δοθεί η δυνατότητα να κουβεντιάσετε μαζί μας, λύνοντας όλες σας τις απορίες και να επιλέξουμε τους μηχανισμούς που μπορούν να σας χαρίσουν ένα τέλειο αποτέλεσμα! Ανάλογα με την περίπτωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν μικρά μεταλλικά σιδεράκια με λαστιχάκια σε όλα τα χρώματα, διαφανή κεραμικά σιδεράκια ή και Invisalign, ώστε το ορθοδοντικό ταξίδι να είναι κατά το δυνατόν πιο όμορφο!

Κλείστε τώρα το ραντεβού σας:

Τηλέφωνο: 2610 220066

Email: info@drtzortzi.gr

Ώρες Λειτουργίας Ιατρείου:

Δευτέρα:
9:30-12:30 και 16:30-21:30

Τρίτη και Πέμπτη:
12:30-20:30

Τετάρτη και Παρασκευή:
09:30-17:30

Επισκεφθείτε μας κατόπιν ραντεβού:

Κολοκοτρώνη 17, (Πλατεία Όλγας), 3ος όροφος
Πάτρα, ΤΚ: 26221

Δεκτές πληρωμές με:

κάρτα Maestro κάρτα Mastercard κάρτα Visa

εικονίδιο facebook  εικονίδιο you tube  εικονίδιο instagram

Login / Sitemap

Copyright © 2020 - 2024 Dr. Χριστίνα Τζώρτζη, Ειδικός Ορθοδοντικός, Πάτρα